Rakasta esimiehesi paremmaksi

Kolumni, Fakta 6/2016

Onko sinullakin esimies, joka ei ymmärrä yhtään mitään? Ei, vaikka jatkuvasti ramppaa johtamiskoulutuksissa. Pihtaa tietoa, heiluu päätöksissään kuin tuuliviiri. Miksi hän ylipäätään on johtaja?! Seis, lopeta! Kuulostaa motivaation puutteelta, oletko tyytymätön työpanokseesi? Kaadatko toiveiden tynnyrin muiden niskaan vai vaikutatko häneen, johon voit eli itseesi?

Työyhteisötaidot, alaistaidot, johtaminen heijastaa itsetuntoamme. Tapaa, miten sosiaalisissa tilanteissa toimimme. Pohdimme pää kuumana työyhteisön arvoja, mutta omien nimeäminen on vaikeaa. Jos ne kuitenkin ovat ristiriidassa, työmotivaatio kärsii. Työmotivaation ajurina taas ovat omat yksilölliset tarpeemme, joiden tyydytystä janoamme. Jos ne jäävät täyttymättä, se hiertää. Jos tarve täyttyy, tunne on myönteinen.

Jos nämä kolme ovat tasapainossa, säteilemme hyvinvointiamme. Jos eivät, suu käy, mieli on musta. Yhden ainoan tunnetila voi sytyttää ilmapiirin liekkeihin – tai sammuttaa sen. Siitä kiitos peilisolujemme (aivojen empatianeuronit) alamme heijastaa ympäristön tunnetiloja. Kun ymmärtää omia tarpeita, ymmärtää muidenkin ja yhteiselo helpottuu. Siinä missä yksi tarvitsee autonomiaa eikä siedä tosien sekaantumista työhönsä, toinen tarvitsee järjestystä ja vapaus ahdistaa.

Lopeta tulkitseminen, opi kuuntelemaan

Meillä on tapana tehdä tulkintoja ja ”varmoja” johtopäätöksiä ihmisten käyttäytymisestä ja kommunikaatiosta. Johtajalla on ”kumma ilme” ja kollega ”katsoo oudosti”. Nämä ilmaisut vaikuttavat siihen, miten nämä ihmiset kohtaamme. Oikeasti et tiedä, mitä toinen ajattelee. Ehkä esimiehesi tai kollegasi tekevät juuri sitä mitä heidän pitää. Kyse on vain sinun näkemyksestäsi.

Kokeile mielipidelakkoa. Lopeta tulkitseminen. Tee havaintoja ja kuuntele
muita. Esitä ”miten”-kysymyksiä, ”miksi” ajaa puolustautumaan. Kuuntelu ja kysely ovat vuorovaikutuksen öljy, sitouttaa osapuolet päätöksiin.

Mielikuvaharjoittele hankalat tilanteet

Hankalia tilanteita oppii käsittelemään ainoastaan kohtaamalla niitä. Sitä voi harjoitella ennakkoon mielikuvaharjoittelulla. Käy tilanne läpi mielessäsi, puhu se puhelimeesi ja kuuntele sitä. Mielikuvaharjoittelu on tehokasta. Siinä on kyse tulevaisuuden muistikuvien luomisesta ja sitä voi hyödyntää muuhunkin kuin urheiluun. Aivot eivät ymmärrä, onko kyseessä fakta vai fiktio.

Lopeta juoruilu

Työpaikoilla juoruillaan, se on fakta. Se on sosiaalisten eläinten tapa hitsata
ryhmä yhteen ja vaikuttaa. Mutta sillä on musta puolensa. Pahansuopaisena se on seisova vesi, jossa bakteerit pesivät. Jos juoruilija on esimies, organisaation kommunikaatio on kierossa. Esimies tai ei, siihen on keino: sulje suu. Suojele mieltäsi saastumiselta. Kyllä juoruilijan peilisolut alkavat toimia. Tora ja kyräily tarttuvat, niin myös ystävällisyys ja riemu. Jokainen seppä päätelköön, kumpi ympäristö ruokkii onnistumista, on tuottavampi. Työpaikoilla pelataan joukkuepeliä, johon tarvitaan kaikkien panosta. Myös sinulla on vastuu hyvästä työyhteisöstä, ei vain johtajalla. Asenne on sinun valintasi, sinun päätös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *