Elätkö omien arvojesi mukaan?

Satuin kuulemaan kahden tytön puhetta uimahallissa. Toinen selitti, että oli lainannut rahaa kaverilleen, joka kuitenkaan ei ollut vielä maksanut velkaansa takaisin. Yhdessä nämä kymmenvuotiaat pähkäilivät, kuinka tyttö saisi perittyä velan takaisin.

– Äiti on sanonut, että lähtökohtaisesti ei kannata lainata kenellekään mitään. Ja lisäksi se (kaveri) aina kysyy, että onko sillä takaisinmaksulla kiire? Ensi kerralla sanon, että ON!
– Sano sille, että jos et maksa kahden… eikun viikon päästä, niin summa tuplaantuu.
– Kenellä ei ole maksaa takaisin jotakin euroa?!

Euro on iso raha monelle kymmenvuotiaalle. Keskustelun pointti oli se, että tyttöjen puhe heijasti arvoja. Äidin neuvoja pitäisi noudattaa, laina maksaa takaisin ajoissa ja laiminlyömisestä seuraa sanktio.

Arvot ovat ”kaikkea muuta kuin juhlavia lauseita kristallikruunujen alla”, kuten Tampereen MiBin arvopajaan osallistunut tokaisi. Toden totta, arvot ovat periaatteita, jotka ohjaavat valintojamme päivittäin. Hyvä esimerkki on ajankäyttöön liittyvä puntarointi. Menenkö työn jälkeen ystävien kanssa vai pitäisikö viettää aikaa lasten kanssa? Käynkö lenkillä vai pidänkö lepopäivän? Siivoanko vai luenko kirjaa?

Juttu kokonaisuudessaan Mothers in Business ry:n sivuilla. Juttu pohjautuu arvopajaan, jonka vedin Tampereen MiB:n jäsenille huhtikuussa 2017. Lue koko juttu

 

 

One Response

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *