Elätkö omien arvojesi mukaan?

Yhdessä nämä kymmenvuotiaat pähkäilivät, kuinka tyttö saisi perittyä velan takaisin.Satuin kuulemaan kahden tytön puhetta uimahallissa. Toinen selitti, että oli lainannut rahaa kaverilleen, joka kuitenkaan ei ollut vielä maksanut velkaansa takaisin.

”Äiti on sanonut, että lähtökohtaisesti ei kannata lainata kenellekään mitään. Ja lisäksi se aina kysyy, että onko sillä takaisinmaksulla kiire? Ensi kerralla sanon, että ON!”
”Sano sille, että jos et maksa kahden… eikun viikon päästä, niin summa tuplaantuu.”
”Kenellä ei ole maksaa takaisin jotakin euroa?!”

Euro on iso raha kymmenvuotiaasta puhumattakaan. Huomionarvoista keskustelussa oli, että se heijasti tyttäjen arvoja. Äidin neuvoja pitää noudattaa, laina maksaa takaisin ajoissa ja laiminlyömisestä seuraa sanktio.

Arvot ovat kaikkea muuta kuin juhlavia lauseita kristallikruunujen alla. Ne ovat periaatteita, jotka ohjaavat valintojamme päivittäin. Esimerkiksi ajankäyttöön liittyvä puntarointi, menenkö työn jälkeen ystävien kanssa vai pitäisikö viettää aikaa lasten kanssa? Käynkö lenkillä vai pidänkö lepopäivän? Siivoanko vai luenko kirjaa?

Teemme lukuisia päätöksiä päivittäin arvojen pohjalta. Arjen tohinassa kahden, vähintäänkin yhtä houkuttelevan tai sitten luotaan työntävän vaihtoehdon tuomarina ovat yksilön arvot. Tietoisuus arvoista helpottaa arkisia valintoja. Omien arvojen vastainen toiminta taas tuntuu taas jopa kehoreaktioina. Niiden ohi ei soisi kävelevän. Se voi käydä ajan saatossa terveyden päälle.

Johanna Konttila, KM, mentaalivalmentaja
Kuva: Arseniy Mukhachev, Unsplash

One Response

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *