Keho paljastaa valehtelun

Istut pöydässä ja keskustelet. Kuuntelet tarinaa ja sinulla on outo tunne. Joku tilanteessa häiritsee. Et tiedä mikä. Epäilet tarinan todenperäisyyttä. Luultavasti olet oikeassa.

Valheenpaljastuskone on sisäänrakennettu meihin. Tunnistat valheen, mutta yhtä kaikki jäät siitä myös itse kiinni.

Jutellessasi punnitset automaattisesti vastapuolen verbaalista ja nonverbaalista viestintää. Pienikin epätasapaino niiden välillä riittää siihen, että kehosi reagoi. Ja vastapuoli huomaa tämän. Se saa hänet laittamaan lisää pökköä pesään. Ja taas kehosi reagoi. Näin tanssahtelu jatkuu.

Kun ihminen puhuu tai edes aikoo puhua ajatustensa vastaisesti, hänen hermosto aktivoituu. Syke ja verenkierto lisääntyvät. Hengitys muuttuu, lihakset jännittyvät, olkapäät nousevat.  Tilanne stressaa ja kortisolia erittyy. Mieli ja keho yrittävät soutaa eri suuntaan huonolla menestyksellä.

Päähän ei mahdu kahta käsikirjoitusta yhtä aikaa. Keho paljastaa, mitä mielessä liikkuu. Pajunköyden punoja ei tiedosta eikä toisekseen pysty täysin kontrolloimaan kehonsa signaaleja. Kaikki tapahtuu hetkessä.

Heilupää

Sinulle esitetään kysymys, johon et halua vasta. Parahiksi ennen vastaamista pääsi liikahtaa. Kiinni jäit. Valehteleva nykii, kallistaa ja kurottaa päätään. Oikaisee kaulaa, venyttää niskaa, työntää kalloa johonkin suuntaan. Totuus ja taru vetävät köyttä keskenään. Mieli tsemppaa, yrittää ravistaa valhetta pois päästä tai juosta sitä karkuun. Mutta vou: nirsolihas ja kasvojen muut kymmenet lihakset tsemppaavat, mutta mikroilmeet narauttavat.

Sahapukki

Siinä missä joku alkaa hervottomasti vispata jäseniään, toinen kankeutuu. Keho käy primitiivistä kamppailua: taistelee, lamaantuu tai pakenee.  Kun mieli on rento, keho on rento. Rupattelet lennokkaasti ja elehdit luonnollisesti. Valehteleva henkilö taas  keskittyy kommunikaatioon ja  yrittää pitää kehonkielen samassa linjassa. Noukänduu.

Suu piiloon

Kun lapsi valehtelee, käsi menee suun eteen. Aikuisella repertuaari on laajempi. Käsi kuitenkin hakeutuu osimoilleen suun lähettyville. Käsi hipaisee poskea, kulmakarvoja tai ohimoa. Sukii hiuksia ja hieroo leukaa. Joku puree poskea tai huulta.

Santapaperisuu

Valehtelu stressaa ja vaikuttaa aineenvaihduntaan. Syljeneritys vähenee. Nieleminen ja kuivalla suulla puhuminen on vaikeaa. Kala räpiköi ja haukkoo kuivalla maalla. Vauhtia nielemiseen haetaan pään heilutuksella.

Kun katse lävistää

Sumuttaja välttelee katsekontaktia, mutta myös toisinpäin. Tiukka katsekontakti on vastastrategia. ”Puhun totta, pystyn katsomaan suoraan sinua silmiin.”  Juupajuu. Totta puhuvan henkilön mieli kuin keho ovat rentoja. Katse vaeltelee tiedostamatta ylös, sivulle tai alas. Sulkeepa rentoreino myös silmänsä. Sanojen ja kehon välillä on tasapaino.

Pulinaboksi ja lausuntomaatti

Kun henkilö haluaa vakuuttaa muut – ja itsensä – hän toistaa fraaseja. Ja kun riittävän kauan toitottaa, aika marinoi niistä faktoja. Itselle, myös muille. Tarkat yksityiskohdat, ylitsevuotava tarinointi ja avoimuus peittävät totuuden. Ihmiset rakastavat tarinoita. Some myös.

Maailman seuratuin elekieli: etusormi ja peukalo

Kämmenten avaaminen symboloi totuutta, rehellisyyttä ja kuuliaisuutta. Useimmat valat tapahtuvat kämmen avoimena. Ketku miekkailee tällä strategialla: olkapäät korviin, kädet ja kämmenet auki. Mutta oi: keho jännittyy, olkapäät nousevat korviin. Game over.

Käsien asento piirtää mielen käyrää ja puhuu enemmän kuin sanoja haluaisi. Kämmenet ylös- tai alaspäin, yksi tai useampi sormi pystyssä. Ja tällä hetkellä se yksi seuratuin elekieli: etusormi ja peukalo yhdessä.

Kuka tuli mieleen? Uutiset näyttäytyvät jatkossa aivan uudessa valossa.

Johanna Konttila

Kirjoittaja työskentelee ura- ja mentaalivalmentajana ja herkuttelee käyttäytymiseen liittyvillä ilmiöillä.

One Response

  • […] Kynnys raivoamiseen vaikuttaa olevan helppoa, kun voi toimia anonyymisti. Autossa, aurinko- ja urheilulasien tai tietokoneen takana. Hississä, kassajonossa tai ovensuussa olet alasti. Siellä vallitsee kokonaisvaltainen dialogi. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *