Ajatukset pois urheilusta!

Kesälomakausi on kuumimmillaan, mutta alamäkiluistelun nuorten maailmanmestari Mirko Lahdella on jo jää mielessä. Alla Mirkon ajatuksia menneestä ja tulevasta.

Kesätauko on nyt lusittu ja keho on saanut levätä kunnolla. Meneillään on peruskuntokausi, joka sisältää pyöräilyä, juoksua, voimatreeniä ja luistelutreenejä pumptrackillä. Harjoittelu maistuu loman jälkeen mukavasti  ja olo on energinen. Siihen on syynsä: heti maailmancupin päätyttyä pidin kunnolla lomaa.

Lensin ensin Kap Verdeen läheisteni kanssa. Kohta sen jälkeen painuin opiskelukavereiden kanssa Åreen kevätrinteille. Reissut veivät ajatukset pois alamäkiluistelusta.

Lepoa, rytmitystä ja ympäristönvaihdoksia

Rentoutuminen on tärkeä osa harjoitteluani. Se takaa palautumisen, mutta kehittää myös stressinsietoa. Rentoutumisen ja irtaantumisen taito korostuu, kun maailmancupin taisto on kiihkeimmillään. Tällä hetkellä aikaa vievät myös opiskelu ja opinnäytetyön tekeminen Vierumäelle. On tärkeä levätä ja rytmittää tekemistään. Mieli ohjaa kehoa ja päinvastoin.

Kesällä teen myös treenimatkan ulkomaille sekä pidemmän treenikiertueen Suomessa. Ympäristönvaihdos tekee hyvää.

Tavoitteena top 5

Ensikauden rakentaminen on käynnissä ja tavoite on kirkas. Viime kauden kisasin junnuissa ja miehissä, mikä moninkertaisti kisalaskujen määrän. Se ei kuitenkaan vienyt yhtään terää onnistumisilta. Tämä otettiin huomioon mentaalivalmentajan kanssa. Käänsin asetelman edukseni: saan paljon laskuja alle.

Omilla ajatuksilla ja asenteella on valtava vaikutus.  Nyt pääsen laittamaan kaikki paukut miesten sarjaan.

Henkisellä puolella iso harppaus

Viime kaudella kehitystä tuli huimasti. Päällimmäiseksi nostan sen, että luottamus omiin kykyihin on ihan eri luokkaa. Keskittyminen omaan tekemiseen parani. Muiden laskijoiden liika kunnioittaminen jäi pois. Ajatukset eivät pyöri muiden tekemisissä.

Henkisen puolen eteen tein systemaattisesti töitä, sillä tapaan mentaalivalmentajaani säännöllisesti. Harjoituskaudella kerran kuussa, kisakaudella harvemmin. Kun pohja on rakennettu, yhteistyö toimii hyvin vaikka toiselta puolella maailmaa. Minulla on työkalut hallussa. Joskus riittää pelkkä emoji asioiden käsittelyyn.

Kilpailujännitys voimavaraksi

Rentous toi kilpailuihin paitsi lisää tehoa, rauhallisuutta ja malttia. Kilpailujännityksestä ikään kuin kuoriutui voimavara. Olin keskittynyt laskun loppuun asti hyvin ja hermo piti radoilla, joilla ratkaisevia ohituksia piti malttaa odottaa. Olin hyvin itsevarma niissä tilanteissa.

Koen myös, että osasin käsitellä erilaisia tunteita äärimmäisen stressaavissa tilanteissa. Sillä on suora yhteys kehon hallitsemiseen. Kaikki tämä näkyy isoina määrinä onnistumisia.

Epäonnistumisten ylitys nousi myös tärkeään rooliin. Kauden avauksessa Wagrainissa kaaduin harjoituslaskuissa aina samassa kohtaa rataa. Oikeanlaisella tilanteen läpikäymisellä kisassa kohta meni todella sujuvasti.

Kokonaisuudessaan viime kausi oli todella hyvä ja kehitystä edelliseen oli kovasti. Se ruokkii mieltä ja antaa lisämotivaatiota tulevaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *