”Epäonnistumisia ei ole.”

Alamäkiluistelun kaksinkertainen nuorten maailmamestari Mirko Lahden ensimmäinen kausi aikuisten sarjassa oli menestys. Ennen treenikauden alkua Mirko asetti tavoitteeksi yhden podiumsijan sekä sijoittumisen kokonaiskisassa viiden joukkoon. Tavoitteen selkeä asettaminen toi tulosta, Lahti tunkeutui ryminällä maailman kärkilaskijoiden joukkoon. Kokonaissaldona oli useita kakkossijoja sekä kokonaiskisan hulppea kolmossija. 

Tarkka tavoitteen asettaminen ohjaa harjoittelua ja tuo tulosta.
– Asetin itselleni keväällä seuraavalle kaudelle sellaiset tavoitteet, jotka koin realistiseksi, ja rakensin harjoittelun sen pohjalta. Tiedän, missä olen jo maailman kärkeä. Yhtä lailla myös sen, mitä pitää parantaa palkintosijoja ajatellen, Lahti sanoo nappiin menneestä kaudesta.

Myös tavoitteen sanoittaminen on onnistumisen näkökulmasta hyvin tärkeää.

– Tavoite kannattaa sanoittaa aivoille oikein heti. Näin urheilijalla on aikaa kasvaa tavoitteeseen ja sisäistää se jokaista solua myöten. Kun kisakausi käynnistyi, tavoite oli itsestäänselvyys, Lahden kanssa työskennellyt mentaalivalmentaja Johanna Konttila sanoo.

Fysiikkatreeni käynnistyi mentaalileirillä

Kauteen valmistautuminen korkattiin toukokuussa treenileirillä Pirkanmaalla. Ohjelmassa oli halonhakkuuta ja maastopyöräilyä.

– Reitti kulki tulvivilla soilla, jotka ylitettiin pitkospuita pitkin. Siinä oli komennettava ja tsempattava itseään, ettei aja ohi. Samalla kuitenkin oli uskallettava ajaa rennon lujaa, Lahti kertoo.

– Olosuhteet olivat loistavat, sillä leirin teemana oli fokuksen siirto. Se, miten itselle puhuu, ohjaa huomaamatta koko ajan. Jos mielessä manaa, ettei saa ajaa ohi, varmasti hurauttaa veteen. Sällit selvisivät reissusta kuivin jaloin, Konttila kertoo.

Lahti sanookin, että yksi kauden edistysaskeleita mentaalisesti oli se, miten väsymyksen keskellä osaa fokusoida olennaiseen.

– Lasku vaatii koko ajan rohkeita ratkaisuja ja nopeita valintoja. On osattava lukea ohitustilanteet ja tehtävä ajolinjan vaihtoja.

Rauhallisuus ja itsevarmuus leimasivat kautta

Kausi oli monella tapaa opettavainen. Mukana oli onnistumisia sekä kisoja, joista Lahti sanoo oppineensa paljon ensi vuotta varten.

– Kausi starttasi Japanin Yokohamasta, jossa olin finaalissa täpärästi neljäs. Se antoi valtavasti itseluottamusta. Oli hienoa myös, että vanhemmat olivat paikan päällä katsomassa. Lahti kertoo.

Menestys ei tullut suinkaan yllätyksenä, sillä Japanin kisa oli käyty ennakkoon useamman kerran. Kautta leimasi kova itsevarmuus ja rauhallisuus.

–  Teen systemaattista mielikuvatreeniä läpi kauden.  Sillä on suora vaikutus onnistumisiini, Lahti raottaa.

Mottona”maalilinjan yli”.

Jyväskylän kisassa rävähti, tuloksena oli ensimmäinen palkintosija 1000 pisteen kisassa. Sen jälkeen tuli jaksoa, jossa hän ei onnistunut aivan haluamallaan tavalla.

– Oikeastaan epäonnistumisia ei ole. Vastoinkäymiset ovat tilaisuus oppia lisää ja kehittyä, Lahti toteaa.

Kauden mottona oli ”maalilinja yli”.
– Ennen viimeistä kisaa olin kokonaiskisassa viidentenä. Alla oli jonkun verran kisaväsymystä. Se näkyi tekemisessä. Mutta viimeisessä kisassa oli toinen, mikä nosti minut vielä kokonaiskisan kolmanneksi. Hommia tehdään loppuun asti, se ohjasi tekemistäni koko ajan, Lahti summaa.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *