”Kohti ammattimaisempaa tekemistä.”

Talvilajien osalta moni vetää happea ja ottaa etäisyyttä kisakauteen. Näin myös Siiri Saalo, joka saavutti hopeaa hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kisoissa tänä keväänä. Valmistautuminen uuteen kauteen on jo käsillä. Zermatt haasttatteli, mitä kaudesta oppi ja mitä hän ajattelee tulevasta.

– Kokonaisuudessaan se oli onnistunut. Kisasin 36 kilpailua ja kauden alusta loppuun tasaisen vahvaa suorittamista. Onnistuin pääosin noudattamaan suunnitelmia ja keskittymään oleelliseen. Tunnistin ennakkoon stressaavat tilanteet ja osasin valmistautua niihin.

MM-kakkonen ja SM-mitali myös nuorten sileällä. Mitä on sen takana?

– Sijoituksellisesti kausi oli hyvä. Tekeminen kehittyi kohti ammattimaisempaa. Kuuntelen tuntemuksiani paremmin. Tunnistan tarpeeni herkemmin ja teen sen mukaan muutoksia.

– Oivalsin myös ravinnon entistäkin tärkeämmän merkityksen harjoitus- ja kilpailukaudella. Huolehdin siitä, että syön määrällisesti ja laadullisesti riittävästi.

Mentaalinen vahvuutesi?

– Loppukaudesta olin henkisesti jo  väsynyt, mutta silti pystyin puristettua samalla asenteella loppukauden kilpailut hyvin. Oivalsin nyt käytännössä, kuinka aivoja ja ajatuksia huijataan kehon tuntemusten muuttamiseksi.

– Ihminen on tuskin koskaan valmis. Jatkossa haluan kehittää kykyä fokusoida olennaiseen ja oppia käsittelemään neutraalimmin asioita, joihin minulla ei ole vaikutusvaltaa. Muuten tunne vie mukanaan, mikä vaikuttaa psykofysiikkaan.

Ensi kauden tavoitteet?

– Kilpailullisesti ensi vuosi on vielä avoimena. Harjoittelen paljon hiihtoharjoittelun omaisesti. Katsotaan, mihin kilpailuihin ovet ensi kaudella aukeavat. Hiihtosuunnistuksen osalta en ole tehnyt päätöksiä.

– Olen harjoitellut tähän asti paljon omatoimisesti. Tavoitteena on harjoitella enemmän yhdessä ja kehittyä taas jokaisella osa-alueella fyysisesti. Uusia ärsykkeitä on ainakin useampi jo kehitelty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *