Höyhenen kevyttä

Sanat luovat todellisuutta. Sanoilla vaikutetaan muihin, mutta myös suuressa määrin omaan tekemiseen tai tekemättä jättämiseen. Onnistumiseen ja siihen vastakkaiseen kokemukseen. Sitä saat mitä tilaat.

Vuodenvaihteen Tour de Ski oli monessa mielessä mielenkiintoista seurattavaa. Seurasin Suomen, Saksan ja Ruotsin lähetyksiä. Seuraavan päivän mahdollisuuksia arvioitiin aika reippaasti, monesti epäillen. Siinä, miten suomalaisurheilijat kommentoivat mennyttä kisaa ja arvioivat tulevia, oli selkeä ero. Loppunousua arviotiin tummanpuhuvasti. Ulkomaiset kisakumppanit jättivät vastaamatta tai lausuivat ympäripyörää. Sille on logiikka.

Kun urheilija puhuu tuskasta, kivusta ja uupumuksesta, näin varmasti tulee tapahtumaan.

Sanat sisältävät tunteita ja ohjelmoivat mielen. Sen sijaan, että puhuu kehoa riuduttavista tunteista, kannattaa fokus siirtää siihen, mitä haluaa tuntea. Keveyttä, helppoutta, itseluottamusta jne.  Myös nämä sanat ohjelmoituvat mieleen, jos niiden tunnekokemusta on harjoiteltu. Oma sanoitus viitoittaa aivojen havannointia ja tilannearvioita.

Olen ollut katsomassa touria ja loppunousua paikan päällä. Se on vaikuttavaa. Urheilijoiden läähätys avaa kaikki empatiahanat. Maksimisuoritus vie äärirajoille. Sitä on harjoiteltu monet tunnit. Se kuuluu toimenkuvaan.

Lähetyksen kautta on helppo arvostella toisten tekemisiä. Nyt kuitenkin on kyse asenteesta ennen kisaa. Sanojen voimaa kannattaa harjoitella fyysisen harjoittelun yhteydessä.

Toinen lajia koskeva havainto, on tapa, jolla hiihdon mielipidevaikuttajat puhuvat lajistaan. Väliaikalähtö on oikeaa hiihtoa. Massalähdöt ovat pelleilyä, joka on ”toivottavasti järjestäjien mieleen”. Sprintti lienee jo hovikelpoinen, vaikka rata onkin aivan ”käsittämätön”.

Hiihto on viihdettä ja mielipiteitä on monia. Ainoa vain, että pienet ja vähän suuremmatkin urheilijta ovat vuosia imeneet tätä asennetta. Voisivatko mielipidevaikuttajat kääntää kelkkaansa suuntaan, mihin laji on menossa? Muiden perävalot näkyvät jo.

 

Johanna Konttila, mentaalivalmentaja

Kuva: Rejilal Ravi, Pexels

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *