”Valmentajalla on suuri vastuu”

– Harjoituksiin pitää olla kiva tulla ja lähteä. Oma valmennusfilosofiani on, että huipulle pääsee hyvällä harjoitusilmapiirillä ja avoimuudella, toteaa Riikka Penttilä, Suomen maajoukkueeseen kuuluvan voimistelujoukkue Glorian päävalmentaja. Mentaalivalmennus integroitiin treeneihin syksyllä, tuloksia voi aistia jo. Kisajännitys on voima ja pettymykset käännetään vahvuudeksi. Jos vuoden ensimmäisen maailmancup oli pettymys, toiseen valmistautuminen aloitettiin vahvasti. Joukkue nappasi ykkössijan jättäen taakseen maailmanmestarit.

– Olemme koko ajan uskoneet siihen, että onnistumme. Treenimotivaatio on kova. Joukkue on tinkimätön, Penttilä toteaa. Kolme vuotta koossa ollut joukkue harjoittelee yhdessä keskimäärin 5-6 päivänä viikossa.

Joukkuevoimistelu on laji, joka aloitetaan nuorena. Mikäli urheilija ja joukkue mielii maailman huipulle, on sitouduttava suuriin harjoitusmääriin perin varhain.

– Laji on paljon tarkkuutta vaativaa. Olennaisena osana siihen kuuluu virheiden korjaaminen. Urheilijan on opittava ottamaan vastaan paljon palautetta. Se vaatii urheilijalta kovaa psyykeä.

– Tapa, jolla palautetta annetaan, on kehittymisen kannalta olennaista. Sen pitää olla rakentavaa ja urheilijan kasvua tukevaa. Koen, että minulla on valmentajana iso vastuu, reilu parikymmentä vuotta valmentanut Penttilä summaa. Valmentamisen ohella hän tuomaroi ja toimii koreografina.

Pettymyksen jälkeen entistä vahvempi

Syksyllä Glorian valmennusohjelmaan otettiin säännöllinen mentaalivalmennus. Sillä haluttiin saada apuja kilpailujännityksen käsittelyyn. Alusta kävi kuitenkin selväksi, että kilpailujännityksen hallinnan taakse kätkeytyy paljon muuta, josta joukkue hyötyy.

Joukkuevoimistelun juuret ovat Suomessa ja suomalainen joukkuevoimistelu on maailman valioluokkaa. Maailmanmestaruuskisoissa Gloria voimisteli Forrest Gumpin teemaan, sillä lohkesi alkukarsinnoista seitsemäs sija. Joukkue kuitenkin karsiutui finaalista maapaikkakiintiön vuoksi.

Tähän vuoteen lähdettiin nopeasti uudella ohjelmalla, jonka joukkue on ottanut haltuun todella nopeasti. Ensimmäinen maailmancup tuotti kuitenkin pettymyksen.

– Kovimmassa tunnevyöryssä pettymyksen hyötyä ei tunnista. Käsittelimme asian ja minusta me olemme nyt entistä vahvempia. Sen aistii kaikesta, Penttilä kuvaa.

Johanna Konttiila, mentaalivalmentaja

Kuva: Riikka Penttila

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *