Johtoryhmä – vai ryhmä johtajia?

Näin tapasi sanoa eräs johtoryhmään kuulunut kollegani parikymmentä vuotta sitten ensimmäisessä johtoryhmässäni. Tosiaan, olimme vain joukko yksittäisiä johtajia. Emme yhtenäinen ja tavoitteellinen tiimi. Nyt tiedän, mistä kiikasti. Missio, pelisäännöt ja systematiikka puuttuivat. Myös johtoryhmän dynamiikka ja roolitus puuttui. Tavoitteet – ja voitot – jäivät saavuttamatta.

Johtoryhmätyöskentelyssä käytän usein metaforaa koripallosta. Kuten koripallojoukkueella on yhteinen pelistrategia ja jokaisella pelaajalla roolinsa, myös johtoryhmän on sovittava yhteisestä suunnasta ja hyödynnettävä jäsentensä vahvuuksia tehokkaasti.

Menestyvän koripallojoukkueen menestyksen takana ovat mm. tekniset taidot, henkinen vahvuus ja vahva joukkuehenki. Samoin rakentuvat menestyvät organisaatiot. Niillä on selkeä visio, strateginen johtajuus ja yhtenäinen tiimityö, joiden liimana on luottamus.

Joukkuepelissä ja työelämässä on paljon analogista logiikkaa. Systematiikkaa, tunteita ja oppimista.

1. Selkeä ja yhteinen visio

Samoin kuin menestyvä koripallojoukkue tarvitsee yhteisen tavoitteen ja pelistrategian, myös johtoryhmällä on oltava selkeä visio ja yhteinen päämäärä. Ilman sitä päätökset voivat olla hajanaisia ja suunta hukassa. Menestyvällä joukkueella on myös kirkas näkemys siitä, miten se haluaa pelata ja kehittyä. Kun jokainen pelaaja sitoutuu joukkueen päämäärään, syntyy vahva motivaatio ja yhteenkuuluvuuden tunne
.
2. Vahva johtajuus

Kuten joukkue tarvitsee valmentajan ja pelaajajohtajia, johtoryhmä tarvitsee vahvoja johtajia, jotka eivät vain päätä asioista, vaan myös inspiroivat ja tukevat muita tiimin jäseniä. Molemmat tarvitsevat hyvän johtajan, valmentajan ja pelaajajohtajia. Valmentajan tehtävä on yhdistää tekninen osaaminen, psykologinen valmennus ja strateginen ajattelu. Pelaajajohtajat puolestaan nostavat joukkuetovereiden tasoa niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Johtajan osaamista on esimerkiksi hyöödyntää joukkueensa roolituksia ja esimerkillään muistuttaa mitä johtajuus on.

3. Henkinen kovuus ja resilienssi

On aivan sama, kenen aivot ovat kyseessä, atleetin vai asiantuntijan, hänen on kyettävä tekemään päätöksiä, viemään muutosta eteenpäin ja luomaan toivoa silloinkin kun paine on kova. Paineen alla menestyminen erottaa mestarit muista. Voittavat joukkueet hallitsevat tunteensa, pystyvät keskittymistä vaativiin hetkiin ja nousevat tappioista entistä vahvempina. Mentaaliharjoittelu on tärkeä osa jokaisen huipputason joukkueen arkea.

4. Yhteistyö ja roolien selkeys

Menestyvä joukkue ja toimiva johtoryhmä tietävät, että jokaisen jäsenen rooli on tärkeä. Roolien selkeys ja yhteistyön sujuvuus mahdollistavat tehokkaan pelin, toiminnan ja tavoitteiden saavuttamisen.

5. Tekninen ja taktinen osaaminen

Huippujoukkueet hallitsevat pelin peruselementit erinomaisesti: syötöt, heitot, puolustuksen ja levypallopelaamisen. He ymmärtävät taktiikat ja mukautuvat vastustajan pelityyliin – aivan kuten menestyvä johtoryhmä tuntee toimialansa ja seuraa, mitä ympäristössä tapahtuu. On tärkeää välttää norsunluutornisyndroomaa ja pitää aistit avoinna muutoksille. Huippujoukkueet hallitsevat pelin peruselementit erinomaisesti: syötöt, heitot, puolustuksen ja levypallopelaamisen.

6. Fyysinen suorituskyky

Hyvä kunto mahdollistaa intensiivisen pelitavan ja kauden läpi jaksamisen. Se tukee kognitiivisia taitoja, kuten ongelmanratkaisukykyä ja päätöksentekoa. Peruskunto takaa sen, että vaikeuksien tullessa tielle tavoitteesta ei olla ensimmäisenä luovuttamassa vaan tilannearvioin jälkeen jatketaan suunnitelman toteuttamista. Yhdessä.

7. Kulttuuri ja joukkuehenki

Koripallojoukkueet ja johtoryhmät menestyvät parhaiten, kun niiden sisällä vallitsee avoimuus, luottamus ja keskinäinen kunnioitus. Hyvä kulttuuri ruokkii innovaatiota ja tehokkuutta. Hyvä joukkuehenki luo ilmapiirin, jossa pelaajat tuntevat itsensä arvostetuiksi ja haluavat kehittyä.

8. Sopeutumiskyky ja jatkuva kehitys

Koripallo kehittyy jatkuvasti, ja menestyvät joukkueet pysyvät kehityksen mukana. He analysoivat suorituksiaan, oppivat virheistään ja mukauttavat strategiaansa vastustajien mukaan. Myös johtoryhmäjäsenten on huolehdittava osaamisensa kehittämisestä – se on itse asiassa jokaisen johtajan velvollisuus toisiakin kohtaan. Menestyvät joukkueet pysyvät kehityksen mukana. He analysoivat suorituksiaan, oppivat virheistään ja mukauttavat strategiaansa vastustajien mukaan.

9. Palaute ja analyysi

Johtoryhmä: arvioitteko onnistumistanne jatkuvasti, vai jääkö arviointi vasta hetkeen, kun ollaan jo maalissa? On myös tärkeä asettaa jo aivan alkumetreillä selväksi, mistä tiedämme, että olemme onnistuneet? Onko data apuna ja osataanko sitä hyödyntää?

10. Kyky pelata ratkaisuhetkillä

Voittava koripallojoukkue suoriutuu parhaiten tärkeissä hetkissä, ja samoin hyvin toimiva johtoryhmä tekee kriittisillä hetkillä selkeitä ja tehokkaita päätöksiä, jotka johtavat menestykseen. Parhaat joukkueet suoriutuvat parhaiten silloin, kun panokset ovat korkeimmillaan. Kyky pysyä rauhallisena, tehdä oikeita päätöksiä ja suorittaa ratkaisevissa hetkissä erottaa mestarit muista.


Johanna Konttila

Johdon valmentaja, johtoryhmien ja mentaalivalmentaja


Mentaalivalmennus työyhteisöön

  • Työyhteisön valmennusta
  • Työyhteisön mentaalivalmennus
  • Mentaalivalmennus yrityksille
  • Johdon coaching-palvelut
  • Tavoitteet käytäntöön
  • Esimiesvalmennukset
  • Mentaalivalmennus tyky-päivään
  • Strategiatyöpajat yrityksille
  • Lähi- ja etävalmennus
  • Johtoryhmävalmennus
  • Muutosjohtamisen tuki

Zermatt – Valmennusta menestyksen tueksi

Zermatt tarjoaa kattavaa valmennusta yritysmaailman vaihteleviin tilanteisiin, olipa kyseessä kasvu, muutoksen johtaminen tai tiimin kehittäminen. Palvelumme tukevat yritysten tavoitteiden saavuttamista tarjoamalla käytännönläheisiä ja tehokkaita ratkaisuja johtamisen ja työyhteisön kehittämiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *