Pää poksahtaa: otsalohko vislaa peliä poikki!

Tuntuuko siltä, että pää on poksahtamaisillaan? Vaikka tekoäly on erinomainen työkaveri  – se ideoi, jäsentää ja nopeuttaa tekemistä – se ei poista aivojen kuormittumista. Päinvastoin. Kognitiivisesta kuormasta täytyy yhä palautua. ja se on jokaisen oman aktiivisuuden varassa.

Ajattelutyö väsyttää. Sumea olo, raskas keho, kiristävä tunne otsalla, tuttua? Ne voivat olla merkkejä siitä, että otsalohkosi yrittää viheltää pelin poikki.


Kognitio – se mikä tekee meistä ihmisiä

Kognitio tarkoittaa tiedonkäsittelyä: havainnointia, muistamista, ajattelua, suunnittelua, ongelmanratkaisua. Käytämme sitä jatkuvasti. Päätämme, arvioimme, reagoimme, opimme, tunnemme. Se erottaa meidät eläimistä. Se myös kuormittaa meitä.

Aivot eivät ole koneita. Ne tarvitsevat palautumista kuten lihaksetkin. Kuten lihas voi vahingoittua, myös mieli voi väsyä.


Otsalohko vislaa taukoa

Frontal lobe, eli otsalohko, on aivojemme ohjauskeskus. Se vastaa keskittymiskyvystä, työmuistista, päätöksenteosta, suunnittelusta ja tunnesäätelystä. Kun se ylikuormittuu, olo käy raskaaksi. Jomottava paine otsalla, sumuinen ajattelu tai jopa ärtymys ovat viestejä siitä, että palautumisen aika olisi nyt.

Tekoäly ei vie pois kognitiivista työtä. Se muuttaa sen muotoa. Usein työskentelemme entistä intensiivisemmin, vaihdamme fokusta nopeammin ja käsittelemme enemmän tietoa lyhyemmässä ajassa. Kuorma ei katoa, se vain muuttuu näkymättömämmäksi.


Suojaudu ennen kuin hajoat

Aivot kaipaavat aktiivista palautumista: unta, liikettä, taukoja ja tekemistä, joka vie huomion muualle. Kuinka moni oivallus onkaan syntynyt kävelyllä, suihkussa tai kunnon hikitreenin jälkeen?

Palautumattomuus ei aina tunnu heti. Mutta se kertyy. Kun kognitiivinen kuorma muuttuu krooniseksi, seuraukset ovat vakavia: keskittymiskyvyn heikkeneminen, ajattelun sakkaaminen, lopulta täydellinen uupuminen. Seuraavan kerran, kun otsaa kiristää, pysähdy. Ehkä kehosi ei kaipaa lisää tehokkuutta – vaan taukoa.

Kypärä suojaa päätä iskuilta. Miten suojelet itseäsi näkymättömältä ylikuormitukselta?

Johanna Konttila, KM, mentaalivalmentaja
Kuva: SHVETS production, Pexels.com

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *