Huippu-urheilussa ja pääsykokeisiin valmistautumisessa mentaalinen prosessi on hyvin samankaltainen. Valmennuksen avulla sain huomata, miten merkittävässä roolissa mentaalinen puoli on tavoitteiden saavuttamisessa. Sain konkreettisia keinoja ja vinkkejä vaativaa koetilanteeseen. Olen löytänyt omia vahvuuksia ja itseluottamus on kasvanut. Valmennuksen ansiosta suoriuduin koetilanteesta paremmin kuin koskaan aiemmin. Työskentely on ollut todella antoisaa. Saamiani keinoja olen voinut hyödyntää aivan arjen haasteissa.
– Tiia Kuivaranta

Pääsykokeisiin valmistautuva

Mentaalivalmennus on auttanut minua ymmärtämään itseäni paremmin ja sitä kautta ymmärtämään itseäni urheilijana. Olen oppinut rauhoittumaan, kun pää käy ylikierroksilla ja oppinut ymmärtämään kokonaisuutta, mitä valmennus on. Johanna on myös auttanut kehittämään uusia kisa rutiineja vanhojen tueksi.

– Saga Linnosaari, uinti

Uinti

”Jääkiekkoammatissani mentaalinen puoli jää usein varjoon ja minulla se johti pettymysten ja onnistumisten väärin käsittelemiseen. Aloitettuani mentaalivalmennuksen olen huomannut sen avaavan uusia keinoja minulle käsitellä näitä tunteita. Keinoja, joilla pystyn nauttimaan työstäni ja sen tuomista haasteista enemmän.  Mentaalivalmennus on ollut minulle turvallinen tapa kohdata haasteita sekä kehittyä jääkiekkoilijana että ihmisenä. Johannan kanssa työskentely on ollut mukavaa ja turvallista. Tärkeintä on ollut, että olen saanut työkaluja, jotta selviän itse haasteista ja onnistumisista.”


– Saku Salminen, jääkiekko, SM-liiga

Jääkiekko

”Ajatusten vaihto ja empaattinen vuorovaikutus vievät aina eteenpäin. Johannalla on herkkyyttä kuulla ja sanoittaa, löytää osuvat harjoitteet sekä ohjata keskustelua niin, että se johtaa oivalluksiin. Luottamusta luo se, että valmennus perustuu teoreettiseen viitekehykseen, mutta samalla kuitenkin on hyvin käytännönläheistä. Monipuolisten ajatusharjoitteiden sekä myös hypnoosin olen kokenut todella hyödylliseksi.”

– Kristiina Mäkelä, yleisurheilu kolmiloikka

Yleisurheilu

”Jalkapallojoukkueen koko tiimi, pelaajat ja valmennus alkoi valmennuksen aikana miettiä, kuinka suuri vaikutus henkisellä hyvinvoinnilla on joukkueen muulle onnistumiselle. Kuinka tärkeää se on urheilijan kokonaisvaltaiseen olemiseen. Samoja työkaluja ja oppeja voi hyödyntää paitsi kentällä myös arjessa.”

– Jyrki Kallioinen, valmentaja, jalkapallo

Jalkapallo

Erinomaisia konkreettisia harjoituksia, joita voi itsekin valmentajana helposti toteuttaa, kuten jännityksen rauhoittaminen, vireystilan nostaminen, pettymykseen suhtautuminen. Kannustava ja positiivinen ote, lämmin ja ikätason mukainen kohtaaminen, mikä paransi myös ryhmädynamiikkaa. Upea taito sanallistaa haastavia mentaalisia asioita.”

– Ulla Helenius-Aro, valmentaja, yleisurheilu

Yleisurheilu

”Lähdin kokeilemaan mentaalivalmennusta, jotta pääsisin eroon yliajattelusta ja oppisin käsittelemään epäonnistumisia ja pettymyksiä paremmin. Valmennuksella olen oppinut kääntämään ne voimavaroiksi ja pystyn paremmin päästämään irti pettymyksistä kesken suorituksen ja vapaa-aikana. Olen myös valmennuksen kautta oppinut tasapainoittamaan urheilun ja vapaa-ajan paremmin. Tunnen olevani rennompi ja ajatukset eivät enää kasaannu päähän vaan osaan päästää irti.”

– Jääkiekkoilija, SM-sarja

Jääkiekko

”Minulle on avautunut, kuka olen ihmisenä ja sisimmässäni. Mitä tunnen, ajattelen tai haluan. Olen oppinut hallitsemaan tunteitani. Kääntämään ajatuksen myönteiseksi, kun tuntuu aivan päinvastaiselta. Rentoutumaan ja rauhoittamaan itseni. Ja mikä tärkeintä, kuuntelen kehoani ja lepään, kun on keho pyytää sitä.”


– Linnea Ceder, taitoluistelu

Taitoluistelu

”Mentaalivalmennus on auttanut minua saamaan henkisesti enemmän irti itsestäni urheilussa ja sen ulkopuolella. Olen saanut työkaluja itsevarmuuden vahvistamiseen. Olen oppinut näkemään paremmin asioiden hyviä puolia ja osaan reagoida haastaviin tilanteisiin hyödyllisellä tavalla. Johanna on kannustava ja haastaa sopivasti jättäen tilaa omille oivalluksille. Valmennuksen avulla tekemiseeni on tullut lisää rentoutta ja se on ehdottomasti ollut hyödyksi uralleni.”


– Iina Salmi, jalkapallo, Valencia CF Femenino ja Suomen naisten maajoukkue

Jalkapallo

”Urheilijaksi kasvetaan. Mentaalivalmennus antaa eväät siihen. On opittava kestämään kovaa harjoittelua ja kuunneltava kehoa. Kilpailussa tarvitse ei venyä, ylittää itseä tai toivoa onnea vaan toistaa kovissa harjoituksissa on koettu. Siihen ajatteluun on kasvettava.”

 

Antti Loikkanen, kestävyysjuoksija ja valmentaja.

Yleisurheilu

”Olen huomannut, että löydän helpommin positiivisia puolia asioista. Osaan säädellä suoritusjännitystä helpommin. Koen myös tärkeäksi, että osaan pyytää apua sitä tarvitessani. Erityisesti olen tykännyt erilaisista harjoituksista ja tehtävistä. Ne tuovat perspektiiviä ajatteluun. Valmennuksessa on hyödynnetty syvärentous- ja hypnoositekniikoita sekä yksilöllisesti minulle tehtyjä rentoutusäänitteitä. Johanna kyselee kuulumisia ja tsemppaa minua myös tapaamisten ulkopuolella. Se on tärkeää.”

– Tiltu Siltanen, salibandy, maalivahti, Suomen maajoukkue

Salibandy, maajoukkue

”Mentaalivalmennus on osa normaalia arkeani ja yhtä tärkeä osa harjoittelua kuin fyysinen harjoittelu. Olen oppinut käsittelemään ja analysoimaan omia tunteitani niin urheillessa kuin muussa omassa elämässäni. Olen oppinut kääntämään asioita positiiviseksi ja löytämään pettymyksistäkin hyviä puolia. Tärkeintä minulle on kuitenkin ollut rentouden löytäminen kilpailutilanteeseen. Nyt osaan nauttia kilpailutilanteessa ja antaa kaikkeni urheilusuoritukselle.”

– Alina Antila, uinti, Suomen nuorten maajoukkue

Uinti

”Suosittelen Zermattin mentaalivalmennuskoulutusta niille, jotka haluavat kehittyä valmentajina. Sain paljon työkaluja, koulutus eteni johdonmukaisesti ja varmasti. Sisällöt perustuivat tutkimustietoon ja käytännön kokemuksiin. Koulutus oli asiantuntevaa, käytännönläheistä ja kannustavaa. Johanna on rautainen ammattilainen, jonka pedagoginen tausta näkyy koulutuksen rakenteessa ja tavassa valmentaa. Hän sparraa ja löytää valmennettavan vahvuudet ja tukee kehittämiskohteissa. Mentaalivalmentajaksi oli turvallista kasvaa hänen luotsatessa tietä. Koulutuksen myötä olen tehnyt paljon töitä urheilijoiden kanssa, hyvin tuloksin. Kiitos Johanna!”
Sanna Ek, mentaalivalmentaja kl.hypnoterapeutti

Mentaalivalmennus, koulutus

”Olen kaikin puolin rento, henkisesti ja fyysisesti. Osaan luoda hyvän fiiliksen kisoissa ja harjoituksissa. Käännän luontaisesti hankalat asiat myönteiseksi enkä jää vellomaan menneisiin. Mentaalivalmennus luo hyvin pitkälle raamit, jonka sisään koko valmennus rakentuu. Itse asiassa sen kautta opitut työkalut ovat avuksi myös silloin, kun esiinnyn mediassa tai sponsoreiden tilaisuuksissa.”

– Mirko Lahti, alamäkiluistelu. MM 1 (jr) 2017, 2018, MM 3. (sr) 2019

Alamäkiluistelu

”Loukkaannuin keväällä 2019 ja edessä oli pitkä kuntoutusjakso. Psyykkisesti loukkaantuminen oli minulle valtava kasvun paikka. Moneen kertaan mietin, nousenko tästä enää sille tasolle, jossa olin sitä ennen ollut. Sain mentaalivalmennuksen avulla itsevarmuuteni vahvistumaan ja uskoni, että urheilun suhteen olen tällä hetkellä vahvempi kuin koskaan aikaisemmin. Koen suurta kiitollisuutta siitä, kuinka psyykkisesti vahva olen nyt. Johannan työkalujen ansiosta olen tehnyt pitkän ja lyhyen aikavälin suunnitelmia, jotka auttavat minua katsomaan tulevaisuuteen urheilu-urallani.”

Anu Raatevaara, salibandy, SB-Pro Suomen mestari 2018 ja 2019

Salibandy

”Joukkue sai itseluottamusta. Avoimuus toisia kohtaan lisääntyi, kun uskalsimme puhua asioista. Meistä tuli keväällä tosi tiivis porukka ja ajattelimme positiivisesti asioista. Erilaiset harjoitteet antoivat meille vinkkejä siitä, miten omaa toimintaa voi kehittää.”

Karoliina Kujala, kapteeni, SB-Pro salibandy, Suomen mestari 2019

Salibandy

”Huomaan nyt, mikä on hyöty ja ero, kun on mentaalivalmennusta. Sain työkaluja positiivisen ajattelun lisäämiseen, kokonaiskuorman hallintaan ja painetilanteiden käsittelyyn. Osaan päästää irti huonoista fiiliksisitä ja ylläpitää haluamaani draivia. Mielenkiintoista oli, kuinka nopeasti mentaalivalmennuksessa oppimani alkoi vaikuttaa. Se innosti minua itsenäisesti kehittämään itseäni. Valmennus avasi uuden mielenkiintoisen maailman.”

Ina Leminen, pelaaja, SB-Pro salibandy, Suomen mestari 2018 ja 2019

Salibandy

”Valmennus sai minut havainnoimaan toimintatapojani ja ajatuksiani uudella tavalla. Tunnistan hetket, jolloin en toimi tavoitteeni mukaisesti ja osaan korjata tilanteen. Valmennus vahvisti itseluottamustani arjessa ja kilpailutilanteessa. Kun lopetin huipulla urheilun ja kilpailun, mentaalivalmennus antoi minulle eväitä analysoida ja prosessoida uutta elämäntilannetta.”

Sanna Pusa, hiihtosuunnistus. Suomen maajoukkue 2012-19

Hiihtosuunnistus

”Olen saanut hyvin käytännönläheisiä työkaluja, joita voin käyttää harjoituksissa sekä ottaa esille keskusteluissa urheilijan kanssa. Esimerkiksi hengitys, rentous, suunnitelmasta kiinni pitäminen. Näillä pääsee jo pitkälle. ”

– Pertti Purola, valmentaja & pikajuoksija, Oulun Pyrintö. Useita SM-mestaruuksia, ennätyksiä, maajoukkue- ja arvokisaedustuksia.

Yleisurheilu, valmennus

”Systemaattisen mentaalivalmennuksen hyödyt tulevat esille selvimmin etenkin harjoituksissa. Työskentelyssä peilataan laajasti urheilun koko kokonaisuutta ja työskentelytavat ovat toimivia. Istumme säännöllisesti alas ja vaihdamme ajatuksia. Myös minä olen saanut erilaisiin valmennus- ja kilpailutilanteisiin sekä kimuranttien tilanteiden kohtaamiseen hyödyllisiä vinkkejä. Koen, että olemme tuloksellisesti loistava tiimi. Mentaalivalmennus oli yksi keskeinen tekijä sille, että valmennettavani kehittyi ja onnistui kauden pääkisassaan nuorten olympialaisissa. ”

Marko Juvonen, valmentaja, Nurmijärven Uinti

Uinti, valmennus

”On antanut paljon työkaluja käsitellä omaa mieltä ja henkistä tilaa tilanteessa kuin tilanteessa.”

”Osaan sulkea kisoissa paremmin ympärillä olevat asiat ja keskittymään omaan tekemiseen.”

”Tiedän millä keinoilla rauhoitan mieleni ja pystyn keskittymään paremmin.”

Jandeh, Pinja & Taru, Oulun Pyrintö

Yleisurheilu

”Epäonnistuminen ei enää pelota ja sitä kautta pystyn nykyään tekemään kaikki suoritukset täysillä ja rennosti.”

”Osaan rentoutua helpommin ja sen myötä keskittyminen onnistuu paremmin.”

”Olen oppinut käsittelemään stressiä ja vaikeita asioita. Pääsen eteenpäin tässä hetkessä ja mieli helpottuu.”

”Keskityn tekemiseeni paremmin harjoituksissa ja kisoissa.”

 Eveliina, Niko, Enni & Veera, Oulun Pyrintö

Yleisurheilu

”Olen oppinut suorastaan nauttimaan suoritusta edeltävästä jännittämisestä ja odotan sitä tunnetta. On mahtavaa osata käsitellä tunteita sekä ymmärtää ja lukea aivojen viestintää kehon välityksellä. Mentaalivalmennus on opettanut pureutumaan syvemmälle käyttäytymiseen ja ajatuksia korreloivien tunteiden tunnistamiseen..”

Siiri Saalo, hiihto ja hiihtosuunnistus. MM- , EM- ja SM-mestaruuksia ja mitaleja

Hiihto, suunnistus, hiihtosuunnistus

”Toimintamme kisoissa on valmennuksen jälkeen ollut selvästi aiempaa systemaattisempaa ja suunnitelmallisempaa. Valmennus toi paljon uusia näkökulmia ja sävyjä joukkueen toimintaan ja jatkamme näiden oppien kanssa tulevia harjoituksia ja kisoja kohti.”

Tero Manninen, joukkueen johtaja, maantiepyöräily, Team Larunpyörä Cervélo – IK-32

Maantiepyöräily

”Hymyilin ja nautin kilpailutilanteesta täysin rinnoin, vaikka kyseessä oli ensimmäinen arvokilpailukarsinta. Suoriuduin kilpailutilanteesta hyvin mentaalivalmennuksessa tehdyn työn ansiosta.”

Maajoukkueurheilija ja useita suomenmestaruuksia nuorista aikuisiin

Yleisurheilu, heittolajit

”Keskeistä valmennuksen antia oli sekä yksilöiden että joukkueen tavoitteiden kirkastaminen ja konkretisointi – niin itse tavoitteiden kuin niille asetettujen onnistumiskriteerien osalta. Positiivisen puheen kautta opimme kääntämään ajatuksia koko ajan enemmän onnistumiseen, ja sitä kautta vapauttamaan energiaa tavoitteiden saavuttamiseen esimerkiksi jännittämisen sijaan. Avoimuus ja rentous joukkueessa kasvoivat selvästi, ja saimme selkeitä työkaluja esimerkiksi kovien harjoitusten läpivientiin.”

Ville Kantola, kapteeni, maantiepyöräily, Team Larunpyörä Cervélo – IK-32

Maantiepyöräily

”Erittäin taitava kohtaamaan ihmisiä. Valmennus luo tilan kasvulle ja kehittymiselle. Perehtynyt, kokonaisvaltainen ja monipuolinen työkaluvalikoima. Vastaavaan en ole törmännyt Suomessa.”

Antti Loikkanen, kestävyysjuoksija ja valmentaja. MM-, EM ja SM-mitaleja, maajoukkue- ja arvokisaedustuksia

Yleisurheilu, valmennus

”Valmennusnäyttö on kiistaton. Kauden tavoite oli nousu pääsarjaan. Läpi kauden joukkuetta leimasi vahva itseluottamus. Tiukkoja tilanteita oli, myös herpaantumista, mutta paniikkia ei koskaan. Vaikeat tilanteet käännettiin onnistumisiksi. Myös valmennustiimillemme tämä oli kehitysaskel. Saimme työkaluja kentälle ja arkeen.”

Valmentaja, pesäpallo

Pesäpallo

”Olen itseasiassa useampaan kertaan miettinyt niitä eväitä, joita sain tuon yhteistyömme aikana. Kaikella on vaikutuksensa. Toimitusjohtajana kohtaan kaikenlaisia tilanteita. Syvistä vesistä isoihin onnistumisiin. Etenkin vaikeina hetkinä olen pystynyt säilyttämään rauhallisuuden ja hyvinä hetkinä levittämään positiivisen energian kaikille ympärillä oleville. Samaa tarvitaan urheilussa. Kykyä mennä vaikeiden tilanteiden yli ja toisaalta uskallusta nauttia flown tuomasta voimasta.”

Riku Marttinen, toimitusjohtaja ja kestävyysjuoksija

Yleisurheilu

”Osallistuimme mentaalivalmennuksen koulutukseen, jossa saimme mentaalivalmennuksen työkaluja valmentajille, huoltajille ja joukkueenjohtajille. Koulutus oli hyvin käytännönläheinen ja sisälsi paljon harjoituksia, joita pystyin heti hyödyntämään valmennustyössäni.”

Mika Salminen, valmentaja ja salibandyjaoston pj., Pirkkalan Pirkat ry

Salibandy, valmentaja

”Halusin selkiyttää omia urakuviota. Minua kiinnosti moni asia ja vaihtoehtoja oli paljon. Oli vaikea päättää mihin lähtisi. Jo ensimmäinen sessio vaikutti suuntaani. Yhteistyö oli kiireetöntä, mutta samalla tehokasta. Ennen yhteistyömme loppua otin jo seuraavan askeleen nykyisellä urallani.”

Liike-elämän asiantuntija, Business Coach valmennettava

Business coaching

”Keskittyminen hetkeen on aivan eri luokkaa kuin joskus nuorempana. Luulen, että sama rautahermoisuus peilautuu myös työelämään, missä pitää jaksaa keskittyä ja päättää monesta asiasta toisinaan hyvin hektisessä ympäristössä.”

Yksilölaji, masterurheilija

Golf