Urheilijan mentaalivalmennus
Urheilijan mentaalivalmennus – tunnetaan myös termeillä henkinen valmennus ja psyykkinen valmennus – on tapa työstää mieltä ja sen yhteispeliä kehon kanssa. Mentaalivalmennuksen tavoite sovitaan yhdessä tapauskohtaisesti ja tarkat keinot määräytyvät tavoitteen mukaan.
Zermatt valmentaa urheilijoita riippumatta lajista tai sarjatasosta – riittää, että olet sitoutunut ja tavoitteellinen niin lajissasi kuin mentaalivalmennuksessa. Valmentaja Johanna Konttilalla on kokemusta henkisestä valmennuksesta useiden lajien parista aina aktiivisista harrastajista ammattilaisurheilijoihin ja korkealle tähtääviin junioriurheilijoihin.
Mentaalivalmennuksesta hyötyvät muutkin kuin urheilijat – esimerkiksi opiskelijat, jännittäjät, taitelijat ja esiintyjät. Jos koet, että tarvitset tukea merkittävien koitosten edessä tai painiskelet jonkun ongelman kanssa, mentaalivalmennuksen työkalut voivat auttaa sinua.
Millaisiin tilanteisiin mentaalivalmennus sopii?
Mentaalivalmennuksen tarpeeseen havahdutaan usein tilanteissa, joissa urheilija ei saavuta omaa parasta suoritustasoaan – erityisesti kilpailutilanteissa, joissa jännittäminen vie yliotteen. Tällöin urheilija saattaa olla ylivirittynyt ja alisuoriutua kykyihinsä nähden. Kun tilanne toistuu, pelon kohteeksi ei muodostu enää pelkkä kilpailu, vaan myös jännittämisen ja kontrollin menettämisen tunne.
Joissakin tapauksissa tämä voi johtaa henkisiin lukkoihin tai pelkotiloihin, joiden taustalla saattaa olla esimerkiksi traumaattinen kokemus. Myös loukkaantumiset, sairaslomat ja muut terveydelliset haasteet ovat hetkiä, jolloin mentaalivalmennus voi tarjota tärkeää tukea, suuntaa ja toipumisen tueksi rakennettua tavoitteellisuutta.
Vaikka alkuimpulssi hakeutua mentaalivalmennukseen syntyy usein epämiellyttävästä kokemuksesta, alkaa urheilija hyvin nopeasti tarkastella tilannetta myönteisemmästä näkökulmasta. Itsetuntemus syvenee, ja kyky hallita sekä tuottaa optimaalinen suoritus paranee. Urheilija oppii asettamaan tavoitteet aivoille sopivalla tavalla, mikä mahdollistaa suoritustason ylläpitämisen ja kehittämisen myös paineen alla.
Itsekritiikin sijaan urheilija oppii reflektoimaan omaa toimintaansa rakentavasti. Hän alkaa tunnistaa ajoissa tilanteet, joissa suoritustasoa uhkaavat esimerkiksi kielteiset ajatusmallit tai fysiologiaa kuormittavat kognitiot. Näin kehittyy urheilija, joka kykenee tietoisesti johtamaan omaa suorituskykyään – hetkessä ja tavoitteellisesti.
Miten urheilijan mentaalivalmennus toimii käytännössä?
Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää mentaalivalmennuksesta? Täytä yhteydenottolomake tai kysy lisätietoja – valmentaja Johanna on sinuun henkilökohtaisesti yhteydessä ja kartoittaa edellytykset yhteistyölle. Junioriurheilijoiden lisäksi kartoitukseen osallistuvat myös urheilijan huoltajat.
- Valmennuksen kesto ja se, kuinka usein tapaamisia on, riippuu tavoitteistasi ja ne sovitaan yhdessä.
- Tapaamispaikka voi olla Helsingin toimipisteemme tai muu sovittu paikka. Lisäksi valmennamme etäyhteyksin.
- Valmennustapaamiset ovat aina luottamuksellisia.

Kiinnostaako mentaalivalmennus?
”Minulle on avautunut, kuka olen ihmisenä ja sisimmässäni. Mitä tunnen, ajattelen tai haluan. Olen oppinut hallitsemaan tunteitani. Kääntämään ajatuksen myönteiseksi, kun tuntuu aivan päinvastaiselta. Rentoutumaan ja rauhoittamaan itseni. Ja mikä tärkeintä, kuuntelen kehoani ja lepään, kun on keho pyytää sitä.”
– Linnea Ceder, taitoluistelu
Taitoluistelu
Mentaalivalmennuksen kautta olen saanut toimivia tapoja hallita jännitystä. Olen oppinut käsittelemään erilaisia tunteita ja kääntämään ikävät kokemukset voimavaraksi. Teen myös aktiivisesti mielikuvatreeniä. Se on valtavan tehokas ja monessa hyödynnettävä työkalu!
– Anni Rohila, maastohiihto
Maastohiihto
”Lähdin kokeilemaan mentaalivalmennusta, jotta pääsisin eroon yliajattelusta ja oppisin käsittelemään epäonnistumisia ja pettymyksiä paremmin. Valmennuksella olen oppinut kääntämään ne voimavaroiksi ja pystyn paremmin päästämään irti pettymyksistä kesken suorituksen ja vapaa-aikana. Olen myös valmennuksen kautta oppinut tasapainoittamaan urheilun ja vapaa-ajan paremmin. Tunnen olevani rennompi ja ajatukset eivät enää kasaannu päähän vaan osaan päästää irti.”
– Jääkiekkoilija, SM-sarja
Jääkiekko
Mentaalivalmennus on auttanut minua ymmärtämään itseäni paremmin ja sitä kautta ymmärtämään itseäni urheilijana. Olen oppinut rauhoittumaan, kun pää käy ylikierroksilla ja oppinut ymmärtämään kokonaisuutta, mitä valmennus on. Johanna on myös auttanut kehittämään uusia kisa rutiineja vanhojen tueksi.
– Saga Linnosaari, uinti
Uinti