Kiipesin Matterhornille

Minusta ei pitänyt tulla yrittäjää. Mutta niin vain kävi. Kymmeniä vuosia kiehtoneet asiat alkoivat imeä mukaansa. Omanlaisensa kriisi, käännekohta (kreik.), joka lamaannutti. Irtisanouduin tyhjän päälle paljon ennen alkuperäistä suunnitelmaa. Kun muut ihastelivat rohkeuttani, minä koin, että rohkeaa oli vain päätös suunnanmuutoksesta. Kun perustin yrityksen, en olisi voinut kuvitella, kuinka erikoiseksi asiakaskunta muodostuu.

Olin ollut kiinnostunut henkisen suorituskyvyn asioista erittäin pitkään. Vuosikymmenten takainen oma kokemus vaivasi vuosia: mitä minulle tapahtui? Lopulta olin pisteessä, että halusin selvittää sen. Selvitin sen ja perustin yrityksen. Valmennan kolmella kielellä ja urheilupuolen asiakaskunta on moninkertaistunut.

Ruotsalaisten resepti?

Sotshin olympialaiset 2014. Aino-Kaisa Saarinen saavutti neljännen sijan kympillä. Kun toimittaja kysyi, harmittiko sija, rennon ja tyytyväisen oloinen hiihtäjä sanoi tuloksellisesti sijan olleen harmittavan, mutta suorituksen onnistuneen ja siten voinut olla pettynyt. Aivan sanatarkasti en muista haastattelun kulkua. Siinä kuitenkin kiteytyi valmennusfilosofiani keskeinen asia: onnistumisen ennakointi.

Jokin loksahti. Halusin pätevöityä mentaalivalmentajaksi ja saada konkreettisia työkaluja.

Olin useasti pohtinut, miten länsinaapurin urheilijat onnistuivat tuomaan potentiaalinsa esille h-hetkellä. Sotshissa sen teki  Charlotte Kalla, joka pitkän taka-ajon jälkeen toi Ruotsin viestinaiset kultaan. Otin kisojen aikana yhteyttä ruotsalaiseen mentaalivalmentaja Stig Wiklundiin, joka on lukuisten arvokisamitalistien taustalla, etunenässä hiihtäjät Frida Karlsson, William Poromaa, Anna ja Johan Olsson, myös ampumahiihtäjä Helena Ekholm. Löysin kaksivuotisen koulutuksen, yllättäen Suomesta ruotsin kielellä. Motivaatio kuittasi vuosien tauon toisen kotimaisen kielen kanssa. Kurssin kouluttaja oli loistava Bengt Aspfors, jonka laatima kokonaisuus on laaja-alaisuudessaan edelleen huippuluokkaa – suitsutan sitä edelleen lukuisien metodikoulutusten jälkeen. Niin Zermattin valmennusfilosofia alkoi kehittyä.  

Yrittäjäksi kasvaminen

Valmennustoimiala on hyvin yrittäjä- ja referenssivetoista. Yritykseni perustin puoli vuotta ennen valmistumista tammikuussa 2016. Valmennusosaamista oli, mutta referenssit puuttuivat. Olin kovasti yksin ja koin epävarmuutta. Tajuan sen nyt, kun olen valmentajana prepannut vastaavassa tilanteessa olevia. Ei turvallista kuukausipalkkaa tai työyhteisöä. Hankalia hetkiä oli paljon, kaipasin kädestä pitäjää. Yrittäjä- ja valmentajaidentiteetti oli vasta muodostumassa.

Arvostan suunnattomasti, että vaikeimpina hetkinä ympärilläni oli heitä, jotka puskivat minua eteenpäin. Kotijoukkojeni lisäksi nämä henkilöt ovat saaneet vuolaat kiitokseni. 

Kokemuksesta pomminpurkajaksi

Vaikka aloitin nollasta, tuli onnistumisia ja uusia avauksia. Työelämävalmennuksissa aloitin yhteistyön työelämävalmennusyhtiö AS3:n kanssa. Olen heille suuresti kiitollinen. Opin soveltamaan urheilun mentaalivalmennuksen konseptiani myös työelämävalmennuksiin. Sovellan tiedettä ja asiakkaat kokevat lähestymisen raikkaaksi. 

Vaikka urheilupuolella minulla oli alussa vain kourallinen valmennettavia, ensimmäisenä toimintavuonna napsahti SM-, EM- ja MM-menestystä. En pahemmin listaile tuloksia, se on valmennusfilosofiani. Tuolloin onnistumiset valoivat uskoa tekemiseen. Vastaanottotilan sain 6 kuukauden päästä. Aulassa oli yritykseni nimi ja ikkunoissa tarrat. Muistan, kuinka ihailin liikuttuneena niitä. 

Takana on nyt paljon valmennuksia ja onnistumisia, Työkalupakki on karttunut. Eräs valmennettava kutsuu minua  ”pomminpurkajaksi”, sillä olen onnistunut auttamaan pelko- ja lukkotilojen aukaisemisessa. Olen siitä kovasti ylpeä, vastoinkäymisen selättäminen tuottaa hopeareunuksia kaikille.

Miksi Zermatt?

Käytännöllinen syy: domain ääkkösten loppupäässä oli vapaa. Toki se on myös ainutkertainen sveitsiläinen talviurheilukeskus, josta alkaa nousu Matterhornille. Sveitsiläiset kellot ja junien tarkkuus – siinä mielikuvia.

Kahdeksas vuosi yrittäjänä urheilun mentaali- ja työelämän valmentajana täyttyi viikonloppuna. Tiedän nyt, mitä minulle tapahtui ja miten vastaava mahalasku estetään. Toisaalta kokemuksen ansiosta nousin omalle matterhornilleni. Valmennettavia on ympäri Suomea, myös ulkomailla. Henkilöbrändin rakentajia, taitelijoita, opiskelemaan pyrkiviä, urheilijoita, joukkueita, valmentajia, johtoryhmiä. Yhteistä heille on tavoite, johon pääsemistä tuetaan aivojen treenillä. En ole enää yksin, minulla on mielettömän hieno asiantuntijaverkosto ympärilläni, tukiverkosto ja referenssejä.

Minä olen oppinut monta kertaa, että pilvellä oli hopeareunus. Ja aina se jaksaa yllättää yhtä paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *