”Teen sen, missä olen onnistunut monet kerrat.”

Ei itsensä ylittämistä, venymistä tai ihmettä. Taitoluistelija Linnea Ceder tuntee itsensä. Hän on luottavainen ja tietää, että etenkin kovassa paikassa ja paineen alla hän onnistuu. Huhtikuisia junioreiden MM-kisoja Tallinnassa hän odottaa innoissaan. – Kisat ovat juhla, saan tehdä sitä, mitä rakastan ja mihin olen sitoutunut, Ceder toteaa. Harmonian taustalla on säännöllinen mentaalivalmennus. Se on kasvattanut häntä urheilijana ja näkyy harjoittelussa päämäärätietoisuutena. Kuva: Jari Marttila / Instagram @_jari_m

Kun mentaalivalmennus aloitettiin, hän yllättyi, kuinka laaja kokonaisuus se on. Tuohon aikaan Ceder koki urheilussa vastoinkäymisiä, joiden käsittelyyn hän kaipasi tukea. Espoon Jäätaitureiden päävalmentaja ja Cederin omavalmentaja Virpi Horttanainen pongasi jutun Hesarista ja Ceder otti yhteyttä Johanna Konttilaan. Haasteet väistyivät, mutta valmennus jäi kuvioihin. Valmennuksen myötä aukesi uusi lehti.

– Mentaalivalmennus vaikuttaa hyvinvointiini. Se on tuonut vapautuneisuutta ja turvaa urheiluun sekä sen ulkopuolelle. Osaan ottaa rennosti ja ohjata mieltäni. Minulla on valta ajatuksiini, ei kenelläkään muulla, Ceder sanoo.

– Valmennus on kehittänyt ajatteluani. Sitä pitää harjoitella samaan tapaan kuin mitä tahansa teknistä taitoa. Toistoa ja systematiikkaa, mentaalivalmentajani johdolla sekä itsenäisesti päivittäin, lajin neljävuotiaana aloittanut Ceder jatkaa. Tapaaminen on noin kerran kuukaudessa, tarvittaessa hän on yhteydessä valmentajaan useammin.

Ceder sanookin kasvaneensa urheilijana paljon puolentoista vuoden aikana. Edellisessä valmennustapaamisessa muisteltiin yhteistyön alkuaikoja. Hän näkee nyt, että vastoinkäymisestä seurasi paljon hyvää. Hän näkee asiat nykyään isossa kuvassa eivätkä pienet asiat enää hetkauta. Mentaalivalmennuksen opit näkyvät myös treenaamisessa.

– Uskallan treenata kovaa, mutta vastaavasti levätä ja kuunnella kehoa. Valmennus on tuonut rehellisyyttä ja realismia analysoida, missä kunnossa olen. En luule, uskottele tai epäile vaan tiedän, missä menen. Se on tärkeää, kun haluan nostaa tasoani, Ceder summaa.

Vastoinkäymisiin hän suhtautuu nykyään tyyneydellä. Ne ovat osa urheilijaksi kasvamista.

– Kupruista oppii aina, vaikka kovimman ärsytyksen keskellä ajatusta on vaikea niellä. Mutta kun asian käsittelee, mörköleima häviää. Lopulta kokemuksesta tulee voimavara. Minulla on valta omiin ajatuksiini, ei kenelläkään muulla, Ceder painottaa.

– Kisa, jossa en ole onnistunut haluamallani tavalla, eivät määritä minua mitenkään. Itse asiassa se kasvattaa motivaatiotani. Palaan hallille entistä innokkaammin, otan hanskat käteen ja alan hommiin, Mäkelänrinteen tämän kevään abiturientti kertoo.

Tallinnan MM-kisoja hän odottaa innoissaan. Palo jäälle on kova, yleisön edessä luisteleminen sytyttää.

– Nyt on vielä hyvää aikaa viilata kunto huippuunsa. Valmistaudun siihen myös mentaalisesti minulle laaditulla äänitteellä. Menen ja teen sen, missä olen onnistunut monet kerrat. Muut kertovat tulokset, se on heidän hommansa.

Cederin rautahermoisuudesta kertoo se, että takkuisen alkukauden jälkeen joulukuun SM-kisoista heltisi hopeaa ennätyspistein. Tammikuussa Saksan Bavaria Openissa hän oli kolmas. Media ehti hehkuttaa olympiapaikkaa, joka jäi tällä kertaa. Siitä Ceder ei ole harmissaan, tilanne opetti paljon.

– Mahtava kokemus. Tein kovassa paikassa erinomaiset suoritukset. Se vahvisti tunnettani, että olen erinomainen kilpailija ja olen kehittynyt siinä paljon. Median kanssa toimiminen on osa urheilijaksi kasvua. Myös sitä käsitellään valmennuksessa, Ceder kertoo.

Tallinnan jälkeen Ceder suuntaa Chigacoon olympia- ja arvokisamitalisteja valmentaneene Shanetta Follen oppiin toistamiseen lyhyen ajan sisällä. Ympäristönvaihdos, erilaiset treeniolosuhteet ja treeniryhmän tavat ruokkivat kehittymistä Espoon Jäätaitureiden luistelija sanoo.

Entäpä Tallinnan MM-kisat, millaisin odotuksin hän sinne suuntaa?

– Miten juhliin mennään, laitetaan ykköset päälle ja tehdään ehjät ohjelmat. Otan irti tilanteesta kaiken. Yleisö haluaa, että onnistun, Ceder hymyilee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *